Kun raamatunkohtia, teologisia artikkeleita ja muita lähteitä karttuu pöydälle, niiden kirjaaminen ja järjestely käsin käy helposti liian työlääksi. Onneksi on olemassa erilaisia viitteidenhallintaohjelmia, joista itse olen tutustunut Zoteroon. Zotero on ilmainen, avoimeen lähdekoodiin perustuva viitteidenhallintaohjelma, jonka avulla voit kerätä, järjestää ja merkitä lähteitä kätevästi tietueiksi, jotka voit sijoitella omiin kokoelmiin ja alikokoelmiin. Ohjelma toimii sekä erillisenä sovelluksena että selainlaajennuksena, ja sillä voit tallentaa esimerkiksi akateemisten artikkelien, nettisivujen, kirjojen tai vaikkapa podcast-luentojen lähteet niin, että ne löytyvät helposti. Zotero kuvailee itseään “vapaana, helppokäyttöisenä työkaluna” tutkimuslähteiden keräämiseen, järjestämiseen ja jakamiseen.
Miksi Zotero sopii teologiseen opiskeluun ja saarnavalmisteluun
Lähteet pysyvät kasassa: Teologian opiskelija tai pastori tutkii Raamattua, kahlaa läpi kirjoja, opetusmateriaaleja, tieteellisiä artikkeleita, verkkosivuja ja kaikenlaista muuta aineistoa tehdessään tutkimusta työtään varten. Zotero mahdollistaa erilaisten lähteiden tallentamisen samaan kirjastoon – oli kyseessä paperikirja, sähköinen artikkeli, blogikirjoitus, äänitallenne ja vaikka mikä sanomalehden artikkeli (Naselli 2010). Tällöin esimerkiksi kaikki teemaasi liittyvät aineistot (raamatunkohdat, oppikirjakappaleet, tutkimusraportit) löytyvät samasta paikasta, mikä helpottaa taustatutkimusta.
Selätä lähteiden paljous: Valmistaessasi työtäsi, olipa kyseessä saarnasarja tai opinnäytetyö, haluat tarkistaa ja kirjata ylös kaikki oleelliset lähteet (esim. kaikki puheeseen sopivat raamatunkohdat). Ilman hyvää järjestelmää tämä on työlästä, aikaa vievää ja kaoottista. Zotero auttaa organisoimaan henkilökohtaisen teologisen kirjastosi, jolloin löydät tarvitsemasi tiedot nopeasti. Voit rauhassa keskittyä itse aiheeseen sen sijaan, että yrittäisit pitää mielessäsi käyttämäsi lähteet.
Kokoa teeman lähteet yhteen: Voit luoda Zoteroon kokoelmia tai tunnisteita esimerkiksi saarnasarjan aiheen mukaan. Tarvitsetpa sitten keskustelua armon, uskon tai rukouksen ympärillä, voit kerätä valmiiksi kaikki asiaankuuluvat viitteet ja Raamatun kohdat yhteen kansioon. Jos kokoelma on kunnossa etukäteen, perille pääseminen on helppoa.
Yhteistyömahdollisuudet: Zotreolla voi tehdä myös yhteistyötä. Avoin lähdekoodi ja maksuttomuus tarkoittavat, että jokainen ryhmän jäsen voi lukea, lisätä ja muokata lähteitä oman kirjasto-ohjelmansa kautta ilman lisälisenssejä. Yhteisen Zotero-ryhmän avulla tiimiläiset pysyvät samalla sivulla lähteiden osalta – tämä voi olla kätevää esimerkiksi yhteistä saarnasarjaa suunniteltaessa. Tähän ominaisuuteen tarvitsee kylläkin luoda maksuton tili zotero.org-sivustolle.
Zotero kirjoittamisen apuna
Automatisoitu viittaus ja lähdeluettelo: Kun kirjoitat tutkimusta tai saarnaa tekstinkäsittelyohjelmassasi (esim. Word, Google Docs tai LibreOffice), Zotero auttaa lisäämään viittaukset tarkasti oikealla tavalla. Asenna vain tekstinkäsittelyohjelmaasi sopiva Zotero-lisäosa, niin saat työkalupalkkiin painikkeet “Add/Edit Citation” ja “Add/Edit Bibliography”. Niitä klikkaamalla ohjelma etsi kirjastoosi lisätyn lähteen ja lisää viittauksen tekstin sisään sekä tuottaa lähdeluettelon automaattisesti.
Säästät aikaa: Zotero poistaa työläät toistuvat työvaiheet. Syötät lähdetiedot Zoteroon vain kerran, minkä jälkeen voit lisätä saman viittauksen useaan kohtaan. Viittausten ja lähdeluettelon generointi käy napin painalluksella, joten voit keskittyä enemmän sisällön tuottamiseen ja vähemmän lähdeluettelon muotoiluun. Itse käytin MA-tutkintoni esseissä ja lopputyössä Zoteroa, joka säästi useita tunteja aikaani lähteiden ylläpidossa.
Yhteensopivuus ja tyylit: Zotero tukee satoja viittaustyylejä ja toimii sekä Windowsissa, Macissa että Linuxissa. Se integroituu mm. Microsoft Wordiin ja LibreOfficeen. Tarvittaessa voit vaihtaa vaikkapa APA-, MLA- tai Chicago-tyylin käyttöösi yhdellä napsautuksella. Kaikki lähdetiedot pysyvät Zotero-kirjastossasi järjestyksessä, vaikka vaihtaisit viittaustyyliä kesken työn, ja voit lukea liitettyjä lähdetiedostoja (PDF, kuvat jne.) suoraan ohjelmassa. Bonuksena tämän artikkelin lopusta löytyy IK-opiston viittaustyylitiedosto (CSL), jonka voit asentaa Zoteroon saadaksesi suoraan ainakin vuonna 2025 IK-opiston viittaus ja lähdeluettelon.
Zotero käyttöön – pikaohje
Lataa Zotero. Siirry osoitteeseen Zotero.org ja lataa ohjelman uusin versio omalle tietokoneellesi (saatavilla Windowsille, Macille ja Linuxille). Asenna sovellus noudattaen ohjeita.
Asenna selainlaajennus (Zotero Connector). Samasta lataussivusta löydät myös laajennukset Chrome-, Firefox- ja Edge-selaimille. Safarin laajennus asentuu suoraan asentaessasi Zoteron ja se pitää vain laittaa päälle selaimen asetuksista. Kun asennat Zotero Connectorin, selaimeesi ilmestyy kuvake, jota klikkaamalla voit tallentaa käynnissä olevan sivun lähdetiedot Zoteroon. Tämä toimii esimerkiksi tieteellisissä tietokannoissa ja selaimessa näkyvillä nettijulkaisuilla.
Kirjaston luominen ja synkronointi. Avaa Zotero-ohjelma ja kirjaudu ilmaiselle Zotero-tilille (tai luo uusi käyttäjätili). Niin voit synkronoida lähteet verkkoon ja käyttää niitä eri laitteilla. Mikäli haluat ylläpitää suurehkoa PDF-tiedosto kirjastoa, jonka haluat synkronoituvan useammalle tilille, voit joutua virittämään itsellesi WebDAV-palvelimen, johon joudut kaivelemaan ohjeet muualta.
Lähteiden lisääminen. Voit lisätä lähteitä monella tapaa:
- Nettisivut ja tietokannat: Kun löydät mielenkiintoisen artikkelin tai kirjanvaatimuksen verkosta, klikkaa selaimen Zotero-kuvaketta. Zotero noutaa julkaisun bibliografiset tiedot ja tallentaa ne tietokantaasi. Jos sivu sisältää PDF:n tai metatiedot, ne liitetään viitteeseen automaattisesti.
- Manuaalinen lisäys: Klikkaa Zoteron työpöytäsovelluksessa New Item -painiketta ja valitse lähteesi tyyppi (kirja, artikkeli, video jne.). Täytä kenttiin tekijä, otsikko ja muut tiedot itse. Voit myös syöttää ISBN- tai DOI-koodin, jos se on tiedossa.
- Tiedostot ja liitteet: Voit liittää Zoteroon myös olemassa olevia tiedostoja (esim. PDF-artikkelin), jolloin ohjelma yrittää löytää tiedostosta viitetiedot. Tarvittaessa täydennä puuttuvat tiedot.
Viittaaminen tekstiin. Asenna tekstinkäsittelyyn Zotero-lisäosa ja käytä sen Add/Edit Citation -painiketta. Aloita viittaajan kirjoittamalla tekijän nimi tai avainsana ja valitse listalta oikea lähde. Zotero lisää viittauksen oikein muotoiltuna. Kun haluat lähdeluettelon, napsauta Add/Edit Bibliography – Zotero kerää kaikki viittaukset ja muodostaa lähdeluettelon automaattisesti
Lisää ohjeita. Zoterosta löytyy onneksi vielä tarkempia ja laajempia ohjeita varsinkin englanninkielellä (esim. YouTubesta), mutta onneksi myös suomeksi esimerkiksi Turun Yliopiston -sivuilta.
Käytännön esimerkki: kokoelmat saarnan valmistelussa
Tee Zoteroon kokoelma saarnasarjan aiheesta. Esimerkiksi jos valmistelet puhetta Pyhän Hengen kasteesta, luo kokoelma Pyhän Hengen kaste ja kerää sinne Raamatun kohdat, runot, artikkelit, kirjat ja tutkielmat, jotka sopivat teemaan. Voit liittää kullekin viitteelle omia muistiinpanojasi – vaikkapa tärkeitä jakeita, kysymyksiä kuuntelijoille tai muita ideoita. Näin syntyy valmis lukupaketti, josta voit poimia koottuja ajatuksia ja viitteitä tarvittaessa. Mikä parasta voit palata näihin helposti tulevaisuudessakin. Esimerkiksi olen käyttänyt Zoteroa tämän sivuston lähteiden ylläpidossa, joista voit katsoa esimerkkejä muiltakin sivuiltani
Lähteet
How To Use Zotero. 2025 (Including Zotero Connector) – Full Tutorial With Examples 2023. https://www.youtube.com/watch?v=tnbwKj6-pD8. Luettu: 8.5.2025.
Lempiäinen, E. UTUGuides: Viitteidenhallinta: Zotero 7. https://utuguides.fi/viitteidenhallinta/zotero7. Luettu: 8.5.2025.
Naselli, A. 2010. Why You Should Organize Your Personal Theological Library and a Way How. https://andynaselli.com/personal-theological-library. Luettu: 8.5.2025.
Zotero | Your personal research assistant. https://www.zotero.org/. Luettu: 8.5.2025.
Zoteron esittely. 2020. https://www.youtube.com/watch?v=D2EtP7qdTmU. Luettu: 8.5.2025.
Ekstra
Voit ladata alta Zoterossa toimivan CSL-tiedoston, joka tuottaa suoraan IK-opiston sisäviitteiden tyylien mukaiset viitteet ja lähdeluettelon.