On vuosi 1945. Natsien keskitysleirillä vangit katselevat kolmea ihmistä – kahta aikuista ja yhtä lasta. Heidät kaikki kolme hirtetään muiden joutuessa katselemaan. Syystäkin joku vaikertaa: ”Missä on Jumala?” Nobel-palkittu kirjailija Eliel Wiesel kertoo tästä kirjassaan Yö, joka kuvailee hänen omia kokemuksiaan keskitysleirivankina. Tämä Jumalan poissaolo -teema onkin suuri esiin nouseva ja oikeutettu kysymys kohdatessamme selittämätöntä kärsimystä ja pahuutta.
Kirjoittaessani tätä tekstiä COVID-19-pandemia herättelee samanlaisia kysymyksiä ihmisten mielessä. Missä on Jumala kun jo pelkästään Espanjassa on kuollut 5690 ihmistä tähän koronavirukseen (Kokkonen 2020)? Missä on Jumala kun maailmassa on jo lähes 680 000 varmistettua COVID-19 tapausta (Uusimmat tiedot koronaviruksesta 2020)? Missä on Jumala kun tällaista tapahtuu?
Jumalan poissaolo – oikeutettu kysymys?
On täysin oikeutettua olla peloissaan, ymmällään ja jopa vihainen COVID-19-pandemian tapaisen mullistuksen äärellä. Onhan se vienyt kymmenien tuhansien ihmisten hengen sekä aiheuttanut suunnatonta taloudellista tappiota ja hätää eri puolilla maailmaa. Olisi jopa outoa, jos emme tähän pahuuden äärellä kysyisi itseltämme, että jos Jumala on kertakaikkisen hyvä ja rakastava sekä Hänellä on kaikki valta, niin miten tällaista tapahtuu. Onko Jumala kenties poissa vai aiheuttaako Hän kaiken tämän. Tässä tekstissä en kuitenkaan paneudu jälkimmäiseen kysymykseen, koska käsittelin sitä jo aiemmassa tekstissäni.
Mielestäni on siis täysin oikeutettua miettiä sitä, onko Jumala kenties poissa, kun tällaista pääsee tapahtumaan. Raamatussakin tämä kysymys nousee toistuvasti esiin varsinkin psalmeissa tai profeettojen kirjoissa (esim. Ps. 44). Kuitenkin vaikka joku kysymys olisikin oikeutettu, niin se ei kuitenkaan tarkoita, että sen sisältämä ajatus olisi totta. Olen nimittäin sitä mieltä, että Jumala ei ole aiheuttanut tätä pandemiaa eikä Hän ole poissa tämän pandemian keskeltä.
Surevan Jumalan läsnäolo
Hän on näkymättömän Jumalan kuva, koko luomakunnan esikoinen.
Kol. 1:15
Jos te tunnette minut, tulette tuntemaan myös minun Isäni. Tästä lähtien te tunnette hänet ja olette nähneet hänet.”
Joh. 14:7
Raamatussa todetaan hyvin selkeästi, että Jeesus on Jumalan täydellinen kuva. Mikäli todella haluamme tietää Jumalasta jotain meidän tulisi tarkistella asiaa Jeesuksen kautta. Vanha Testamentti on arvokas ja tärkeä tiedonlähde, mutta sen antama kuva Jumalasta on ikään kuin vain heijastus todellisuudesta. Vasta Jeesuksessa näemme Jumalan täydellisesti. Meidän täytyy siis katsoa Jeesukseen löytääksemme vastauksen Jumalan poissaolo -kysymykseen.
Jeesus tuli tämän kärsivän ja kipeän maailman keskelle julistamaan Jumalan Valtakunnan evankeliumia. Hän myös osoitti käytännössä, millainen tuo Valtakunta on parantaen sairaita ja tehden hyviä tekoja. Hän itse kärsi tämän maailman keskellä kylmyyttä, nälkää, väsymystä, jne. ja kärsi myös tämän maailman pahuuden tähden ristillä. Jumala tuli Jeesuksessa osalliseksi tämän maailman tuskasta.
Johanneksen evankeliumissa on kohta missä Jeesus menee ystävänsä Lasaruksen haudalle ja itkee (Joh. 11:35). Voimme vain kuvitella Jeesuksen kokeman liikutuksen syvyyttä, kun hän näki ystäviensä kärsivän jostain, mikä ei ollut edes tarkoitettu Jumalan suunnitelmaksi ihmisille. Hän itki siellä itkevien kanssa, ja sitten Hän herätti Lasaruksen kuolleista.
Näemme tuosta kertomuksesta sen, että Jeesus oli siellä missä kärsittiin. Hän itse jopa osallistui kärsimykseen sekä myös toi sanoin ja teoin esiin Jumalan Valtakunnan ilosanomaa. Jeesuksessa näemme läsnäolevan ja toimivan Jumalan. Me elämme kuitenkin suuren ristiriidan keskellä eli Jumalan Valtakunta on jo keskellämme mutta on kuitenkin vasta tulossa. Voimme vain turvautua tämän kärsivän maailman keskellä Jeesukseen, joka on Immanuel, Jumala kanssamme (Matt. 1:23).
Jumalan poissaolo vai sittenkin läsnäolo?
Jumala ei sittenkään ole poissa, vaan Hän on kanssamme ottamassa osaa kärsimykseemme kantaen meitä siitä lävitse. Jos emme vielä näe Hänen Valtakuntansa esiin murtautumista eri elämämme alueilla, niin tiedämme että tulemme sen näkemään viimeistään tulevassa ajassa.
Palaan alussa mainitsemani Eliel Wieseliin kirjaan Yö vielä hetkeksi. Hän kertoo saaneensa vastauksen sisimpäänsä tuon yhden vangin esittämään Jumalan poissaolo -kysymykseen: ”Missä on Jumala? Täällä. Roikkumassa tuossa hirressä.”
Lähteet
Kokkonen, Y. 2020. Espanja pysäyttää koko taloutensa. viitattu 29.3.2020. https://yle.fi/uutiset/3-11281216.
Uusimmat tiedot koronaviruksesta | yle.fi. viitattu 29.3.2020. https://yle.fi/uutiset/3-11212596.